MASSIV: Dag for dag

Skal du gå MASSIV i år? Da må du huske å forhåndsbestille plass på hyttene før avreise. Dette gjør du på ut.no

Foto: Marius Nergård Pettersen

MASSIV er et 350 kilometer langt eventyr. Vil du gå den i ett eller ta den etappevis over flere sesonger er helt opp til deg. Du kan ligge flere dager på en hytte og prøve de fine turene i nærområdet eller du kan gå lengre etapper for å spare tid. Uavhengig av hva du velger så er dette et grovt turforslag du kan bruke til turplanleggingen. 

Breheimen

Dag 1: Sota Sæter - Nørstedalseter (24 km)

Du står opp tidlig og nyter den utrolig gode frokosten på Sota Sæter før du starter på stigningen mot Illvatnet og videre mot Nørstedalseter. Lunsjen har du smurt med deg fra frokostbufféen. Forbered deg på en lang dagsetappe. Bakkene opp fra Sota Sæter mot Illvatnet er de lengste på hele ruta. Ca. 860 høydemetre får du tilbakelagt i dag, men du går rolig og jevnt slik at du ikke går tom for krefter. Dersom du blir med breføringa over Fortundalsbreen følger du skiltinga bot breen i stedet for mot Illvatnet. På slutten av dagen belønnes du med nedoverbakker i et litt slakere terreng. Du spiser middag på Nørstedalseter med skue ned en av Norges mest spektakulære daler, før du legger deg til å sove, fornøyd med å være i gang med eventyret.

Dag 2: Fra Nørstedalseter - Sognefjellshytta (25 km)

Dagens tur er en av de hardeste på MassIV-ruta, men er samtidig variert og fin. Først østover opp Vetledalen og helt opp på Tverrbyttfjellet som ligger 1.571 moh. Deretter  beveger vi oss sørover i kupert lende med breer, vann og topper rundt oss på alle kanter. De siste kilometrene mot Sognefjellshytta vil vi, hvis været er med oss, se over til det mektige Smørstabbmassivet og Fannaråken. Et fantastisk skue mot nydelige Jotunheimen. Hytta ligger på toppen av Sognefjellet 1400 m.o.h.

NB! Vi anbefaler at du bestiller overnatting på forhånd om du ønsker å overnatte på Sognefjellshytta. Alternativt kan du også overnatte på Krossbu. 

Jotunheimen

Dag 3: Sognefjellshytta - Fannaråken (18 km)

På turen til Fannaråkhytta får du både med deg en bretur og besøk på DNTs høyest liggende hytte. Fannaråkbreen er dekket av snø, men under overflaten beveger ismassene seg, slik at det er nødvendig å gå i tau med fører. Så er det bare å håpe på godvær når turen går videre oppover på den bare fjellryggen til Fannaråkhytta - herfra er utsikten helt rå. Man ser rett over til Skagastølsryggen med Store Skagastølstind som den høyeste toppen.

Dag 4: Fannaråken- Skogadalsbøen (11 km)

Bratt ned fra Fannaråken på vestsiden av breen. Videre ned gjennom Keiserpasset til Skogadalsbøen (833 moh). Total 1200 høydemetre nedover og nydelig utsikt mot Utladalen hele veien, 5 t.

Dag 5: Skogadalsbøen - Fondsbu (24 km)

Fra frodige Utladalen går turen oppover Uradalen opp til Uradalsbandet som ligger på 1.400 moh. Da ligger majestetiske Uranostind rett øst for oss med sine 2. 157 moh. Over bandet og ned langs Uradalsvatnet er det en god del stein og etterhvert opplever vi et kupert og variert landskap før vi ser ned mot Fondsbu.
Fondsbu ligger midt i den sørlige delen av Jotunheimen ved Bygdin. Hytta holder høy standard, har et levende miljø og er et populært sted for turglade turister.

Dag 6: Fondsbu - Slettningsbu (22,5 km)

Fra Fondsbu følger du veien til Tyinholmen. Det er også mulig å følge umerket sti, 400m nord for veien. Fortsett på veien vestover videre fra Tyinholmen og innover Koldedalen. Etter broa over Koldedøla går den T-merka stien videre, først vestover i 500m, deretter sørover, og etterhvert helt inntil Tyin. Stien møter Fv53 ved Tyinosen. Følg veien i én km før det går en vei mot hyttefeltet sør for veien. Like etter parkeringsplassen på denne veien går stien til Slettningsbu av. Det er 3 km fra veien og til hytta, i slak oppoverbakke. Hytta ligger inntil Øvre Årdalsvatnet på 1313 moh.


Skarvheimen

Dag 7: Slettningsbu - Sulebu (16,5 km)

Følg stien langs vannkanten til vannet er slutt og stien vender sørvestover og ned mot Slettningen. Terrenget er variert og lettgått. Fra vestenden på Slettningen går stien sørover til Kyrkjestølen. Kryss veien og fortsett opp lia med utsikt til Suletinden (1780 mot). Det er ca 8 km fra veien og til hytta. Mellom flere tjern ligger Sulebu fint til på 1327 moh).

Dag 8: Sulebu - Skarvheim (19 km)

Dagens etappe blir en fin tur mellom Suletinden og Sulefjellet, forbi Masseringstjørni og Nordre Kluftenosi og ned til Breistølen. På Breistølen finner du Skarvheim (tidligere Breistølbu) og Breistølen Fjellstue som ligger ved høyeste punkt på RV 52.

Dag 9: Skarvheim - Bjordalsbu (13 km)

Turen videre starter på en anleggsvei og videre ut på sti opp Stardalen og til Stardalsmønen. Lett nedstigning mot den nordvestre vika i Starsjøen før man kommer ned mot den steinete og karrige Rankebotnen. Fangsanlegg med dyregraver mellom stien og Nedre Bjordalsvatnet. Sørover over et skar i vestre kant av Graveggi og ned til Bjordalsbu.

Dag 10: Bjordalsbu - Iungsdalshytta (16 km)

Dagens etappe går fra goldt landskap, gjennom spennende Helvetet, langs nydelige bade- og fiskevann. Etterhvert faller stien nedover til den vakre Fødalen hvor vi bl.a. ser over til den flotte Systrondsfossen. Iungsdalshytta er en perle i Skarvheimen og vi nyter ettermiddagen, kvelden og frokosten her. Glem ikke å hilse på alle de koselige dyrene!

Dag 11: Iungsdalshytta - Kongshelleren - Geiterygghytta (29 km)

Dette er turens lengste etappe, derfor anbefaler vi å ta en god rast ved selvbetjeningshytta Kongshelleren. Her er det også mulig å overnatte, for å delen etappen i to. Ruta er lettgått, åpen og byr på flotte daler og kontraster. Før dere kommer til Geiterygghytta anbefales en god strekk i lyngen i Rossdalen. Geiterygghytta sørger for at alle får gode senger og tre-retters middag.

Dag 12: Geiterygghytta - Finsehytta (16 km)

Fra hytta langs med Geitryggvatnet, forbi stidelet til Raggsteindalen og Storestølen og langs Bakkahellertjørnane. Så i jevn stigning ca 400 høydemeter opp fjellsida øst for Omnsvatnet og delvis på snøfonner opp på fjellplatået. Kort avstikker til toppen Sankt Pål med vid utsikt mot Hurrungane i nord, Hardangerjøkulen i sør og Gaustatoppen i sørøst. Videre sørover til Klemsbu. Bua er låst, men inngangen i 2. et. med trapp ned til 1. et. kan benyttes som nødbu. Stien går i jevn nedstigning i steinete terreng over sommerbru over Finseelvi. Videre ned og gjennom hyttebebyggelsen, over jernbanelinja i vestenden av stasjonen og bort til Finsehytta.

Hardangervidda

Dag 13: Finse - Krækkja (24 km)

Følg Rallarvegen til østenden av Finsevatnet og gå over demninga. Etterhvert kommer du til et stidele til Blåisen sørvest for demninga, og derifra tar du sørøst over Finsefetene. Fortsett opp mot sørøst og over Hansbubekken og til stidelet til Kjeldebu. Herfra mot sørøst forbi Store Hansbunuten og Torsteinsvatnet, sørøstover i vestre kant av Nordre Midnuten og langs Jøkleelva ned til Finnsbergvatnet. Gå langs østsida av vannet og så ganske bratt opp mot sørøst. Videre i lett terreng mot Andersbunuten, nord for Krobuhalsen, og på sommerbru over Svartavassåi ved Larsbu. Ved sørenden av Drageidfjorden ned til Krækkja forbi stidelet til Kjeldebu, Halne og Sigstuv like før hytta.

Dag 14: Krækkja - Stigstuv (20 km)

Følg stien et kort stykke opp langs ruta mot Finse til stidelet. Herfra opp mot sørvest gjennom et lite skar og på sommerbru over elva mellom Drageidfjorden og Storekrækkja og så opp til stidelet til Kjeldebu. Videre følger du stien opp i skaret vest for Halnekollen og ned et trangt gjel og forbi stidelet for umerket sti til Halne fjellstove. Det går ned til og over rv. 7 (ca1 1/2 t hit) og så sørover til sommerbru over Skulevikåna. Videre følger du stien mot sørvest til Lundhaukedalen og stidelet til Dyranut om Bjoreidalen. Fortsett mot sør over ryggen mellom Skaupsjøberget og Håsteinreet og forbi Simletjørna ned til hytta.

NB! Det er også mulig å overnatte på Dyranut (privat turisthytte) eller Trondsbu (privat turisthytte) som alternativer til Stigstuv.


Dag 15: Stigstuv - Sandhaug (23 km)

Vi går vestover til Sandhaug, en perle midt på vidda. Stien går vestover fra hytta, i slakt terreng. Rund Endahæ på sørsiden og følg stien videre til Falkabu ved Langhylen. Videre går stien sørover og over Hellehalsen. Mellom Langavatnet og Kristentjørn er det en helårsbru før stien bærer videre sørover, over høydedraget øst for Sjonarhaug og forbi Reinsmyrtjørna. Med Sandhaugnuten på høyre side (vest for stien) kommer du fram til Sandhaug, inntil Normannslågen.

Dag 16: Sandhaug - Litlos (25 km)

Vi fortsetter mot sør og på to sommerbruer over Holmsbustryken mellom Nordmannslågen og Laken. Videre mot vest, delvis over bløte myrer der klopper er utlagt. På sommerbru over Besso ved stidelet til Besso Turisthytte og så opp på vestsida av elva forbi Bessevatnet og Bismarvatnet på vestsida. Videre opp skråninga sør for Bismarhei og ned Venahallet, over Grotflott og opp mellom Flautenuten og Storahorgi. Så på nord- og vestsida av Ambjørgsvatnet og til stidelet til Hadlaskard. Videre opp i skaret mellom Holken og Småholkane og ned til Litlos. Området er kjent for sin rike flora og bitevillige fisk. Her er vi langt unna sivilisasjonen!

Dag 17: Litlos - Hellevassbu (16 km)

Vestover ned til elva og over på sommerbru. Sørover langs vestbredden av Litlosvatnet. Etter hvert mer vestover opp langs Fotkjølo som krysses på sommerbru. Forbi stidelet til Middalsbu og Middalsvatnet like vest for Prestkona og videre sørover langs foten av fjellet. Ned til Kvenno som krysses på sommerbru og sørover til Vetla Kvenno og over på sommerbru i Søre Belebotnen. Flere jaktbuer her. Forbi Klerkatjørn og bratt opp i skar vest for Velurenuten. Herfra sørøstover forbi en rekke småtjern. Stien svinger sørover ned et bratt skar mot Sigridtjørni. Bekken fra tjernet steingås i oset. Opp gjennom Buadalen og bratt oppover, delvis på snø, inn i et skar vest for Buanuten. Ned mot Øvre Hellevatnet og forbi stidelet til Middalsbu og langs østsida av vannet til Hellevassbu.

Dag 18: Hellevassbu - Haukeliseter (21 km)

Siste etappe på MASSIV går på fine stier videre sørover i kuppert terreng. Først mellom Hellevatna, opp lia til Sudskar, over elva ved Simletindvatnet og videre i kupert terreng over nuter og egger ned til Haukeliseter. Haukeliseter tilhører Stavanger Turistforening og ligger flott til. Å nyte middag og frokost med utsikt videre sørover gjennom panoramavinduene er lett, men det er fort gjort å drømme seg på tur videre sørover.